Wat is EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing?

EMDR therapie wat is dat

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandeling die wordt gebruikt om emotionele en psychologische problemen te behandelen.

EMDR wordt vaak gebruikt om mensen te helpen omgaan met angsten, fobieën, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere mentale gezondheidsproblemen.

 

Oorsprong

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is ontwikkeld door psycholoog Francine Shapiro in de jaren 1980.

Shapiro merkte op dat tijdens het wandelen, haar eigen emotionele problemen verminderden. Ze begon te onderzoeken of het bewegen van de ogen een vergelijkbaar effect zou kunnen hebben op emotionele blokkades.

Ze ontdekte dat door mensen te laten denken aan een belastende gebeurtenis terwijl ze bepaalde bewegingen met de ogen maakten, de emotionele blokkades konden worden opgelost en de gebeurtenis op een gezonde manier kon worden verwerkt.

EMDR is sindsdien aan populariteit toegenomen en wordt nu wereldwijd gebruikt als een effectieve behandeling voor een breed scala aan emotionele en psychologische problemen, zoals angsten, fobieën, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere mentale gezondheidsproblemen.

Het is ook aanbevolen door verschillende internationale gezondheidsorganisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), als een effectieve behandeling voor PTSS.

 

Hoe werkt EMDR?

Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut de cliënt vragen om terug te denken aan het traumatische gebeurtenis of de belastende ervaring terwijl hij of zij bepaalde bewegingen met de ogen maakt.

Dit kan bijvoorbeeld heen en weer bewegen van de ogen zijn of het volgen van de vinger van de therapeut met de ogen.

Deze bewegingen zijn bedoeld om de emotionele blokkades op te lossen en de cliënt te helpen om de gebeurtenis op een gezonde manier te verwerken.

Het doel van deze bewegingen is om de emotionele blokkades op te lossen en de cliënt te helpen om de gebeurtenis op een gezonde manier te verwerken.

Tijdens de sessie zal de therapeut ook vragen stellen om de cliënt te helpen om te reflecteren op de gebeurtenis en om te leren hoe ze deze op een gezonde manier kunnen verwerken.

Er zijn verschillende theorieën over hoe EMDR precies werkt. Sommigen geloven dat de bewegingen met de ogen de hersenen helpen om informatie te verwerken en op te slaan op een manier die meer in lijn is met hoe de hersenen normaal gesproken informatie verwerken en opslaan.

Anderen geloven dat de bewegingen met de ogen de emotionele blokkades op een subtiele manier “losmaken” en de cliënt in staat stellen om de gebeurtenis op een gezonde manier te verwerken.

Waar kan EMDR voor worden gebruikt?

EMDR is een behandeling die kan worden ingezet voor het oplossen van een breed scala aan problemen. Het wordt vaak gebruikt om mensen te helpen omgaan met angsten, fobieën, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere mentale gezondheidsproblemen.

PTSS is een mentale aandoening die kan optreden na een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeval, een natuurramp, een aanslag of een gewelddadig misdrijf.

Mensen met PTSS kunnen last hebben van flashbacks, nachtmerries, spanningen en andere emotionele en gedragsproblemen als gevolg van het trauma.

EMDR kan helpen om deze emotionele blokkades op te lossen en de cliënt te helpen om de gebeurtenis op een gezonde manier te verwerken.

Daarnaast kan EMDR ook worden gebruikt om mensen te helpen omgaan met andere mentale gezondheidsproblemen, zoals:

  • Angsten en fobieën: EMDR kan helpen om emotionele blokkades op te lossen die gepaard gaan met specifieke angsten of fobieën, zoals vliegangst of spinnenangst.
  • Depressie: EMDR kan helpen om emotionele blokkades op te lossen die gepaard gaan met depressie en om de cliënt te helpen om deze emoties op een gezonde manier te verwerken.
  • Eetstoornissen: EMDR kan helpen om emotionele blokkades op te lossen die gepaard gaan met eetstoornissen, zoals boulimia of anorexia nervosa, en om de cliënt te helpen om deze emoties op een gezonde manier te verwerken.

 

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *